Η ψυχολογική υποστήριξη παρέχεται σε παιδιά και εφήβους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ψυχολογικές δυσκολίες και προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα.
Στις ατομικές συνεδρίες το παιδί ενθαρρύνεται να εκφράσει και να επεξεργαστεί κεντρικά θέματα που το απασχολούν μέσα από το λόγο ή τη χρήση συμβολικών μέσων όπως το παιχνίδι, το παραμύθι, η ζωγραφική, η πλαστελίνη και άλλα. Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του παιδιού και του θεραπευτή, ενώ είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους γονείς οι οποίοι χρειάζεται να λαμβάνουν και εκείνοι συμβουλευτική υποστήριξη.
Συχνοί θεραπευτικοί στόχοι είναι η αναγνώριση, έκφραση και ρύθμιση του συναισθήματος, η επεξεργασία του τραύματος, η κατάκτηση αναπτυξιακών φάσεων, η σύνδεση με τον εαυτό και τους άλλους και η ενίσχυση της αυτορύθμισης.
Η συμβουλευτική γονέων έχει στόχο να ενδυναμώσει το ρόλο κάθε γονέα ώστε ο ίδιος να είναι σε θέση να βοηθήσει το παιδί να ωριμάσει συναισθηματικά, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δυσκολίες του και τελικά να αυτονομηθεί
Οι γονείς είναι πηγή υποστήριξης, ενθάρρυνσης και αγάπης για τα παιδιά τους, ωστόσο υπάρχουν στιγμές που οι οικογενειακές σχέσεις δοκιμάζονται από άγχος, συγκρούσεις, απογοήτευση και συναισθήματα απομόνωσης ή παραμέλησης. Η Συμβουλευτική Γονέων είναι μια υπηρεσία που βοηθά τους γονείς να κατανοήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικογένειάς τους, να δουν πώς η γονεϊκή συμπεριφορά επηρεάζει τη συμπεριφορά του παιδιού, αλλά και ποιες είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού ανάλογα με την ηλικία του.
Η Συμβουλευτική Γονέων απευθύνεται σε κάθε γονέα που μεγαλώνει μικρότερα παιδιά ή εφήβους και νιώθει την ανάγκη για στήριξη, καθοδήγηση και εκπαίδευση. Οι γονείς εξοικειώνονται με πρακτικές μεθόδους και τεχνικές που βασίζονται στα νεότερα ευρήματα των νευροεπιστημών για τον παιδικό και εφηβικό εγκέφαλο και στη θεωρία του συναισθηματικού δεσμού.
Η Σχολή Γονέων προσφέρει ουσιαστική εκπαίδευση και καθοδήγηση σε κάθε γονέα που προσπαθεί να δημιουργήσει έναν “ασφαλή συναισθηματικό δεσμό” με το παιδί του και να ενισχύσει τη γνωστική και συναισθηματική του ωρίμανση.
Οι ομάδες γονέων εξοικειώνονται με πρακτικές μεθόδους και τεχνικές που βασίζονται στα νεότερα ευρήματα των νευροεπιστημών για τον παιδικό και εφηβικό εγκέφαλο και στη θεωρία του συναισθηματικού δεσμού.
Ο όρος Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες αναφέρεται σε ανομοιογενείς δυσκολίες που είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ανάγνωση, την ορθογραφία, τα μαθηματικά, την κρίση και γενικότερα την ικανότητα του παιδιού για μάθηση. Δεν οφείλονται σε αρνητικούς ψυχοπεριβαλλοντικούς παράγοντες ή σε χαμηλή νοημοσύνη.
Τα ομαδικά προγράμματα παιδιών απευθύνονται κυρίως σε παιδιά με δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, έλλειψη οριοθέτησης, έντονο ανταγωνισμό, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία ανάληψης πρωτοβουλίας και ρόλου μέσα στο σπίτι ή το σχολείο.
Πρόκειται για εκπαιδευτικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν παιδιά σχολικής ηλικίας. Τα παιδιά καλλιεργούν εκείνες τις δεξιότητες που είναι 1) απαραίτητες για την αναγνώριση και διαχείριση του συναισθήματος, 2) την επίτευξη στόχων, 3) την καλλιέργεια ενσυναίσθησης, 4) τη δημιουργία και διατήρηση θετικών σχέσεων και 5) τη λήψη υπεύθυνων αποφάσεων.
Η ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων (κοινωνικές δεξιότητες και κατάλληλη συναισθηματική έκφραση) είναι απαραίτητη για κάθε παιδί, τόσο για την ακαδημαϊκή του πορεία όσο και για την κοινωνικοποίησή του. Επιπλέον, όταν αυτές οι δεξιότητες κατακτώνται από νωρίς, μπορεί να λειτουργήσουν προληπτικά ή να μειώσουν τον κίνδυνο για την εκδήλωση επικίνδυνων συμπεριφορών στη μετέπειτα ζωή (βίαιη συμπεριφορά, bullying, χρήση ουσιών κ.λπ.).
Το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί στη σχολική τάξη ή στους χώρους του γραφείου.
Πρoγράμμα διαχείρισης άγχους
Stress Management : Πρόκειται για το πρόγραμμα διαχείρισης άγχους το οποίο περιγράφεται εδώ, με τη μόνη διαφορά ότι είναι προσανατολισμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες της εφηβείας. (συνήθως πραγματοποιείται στη Β’ Λυκείου)
Stress Management+ : Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του stress management και απευθύνεται σε εφήβους που έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο. Υπάρχει μεγαλύτερη επικέντρωση σε θέματα διαπροσωπικών σχέσεων, επικοινωνίας, ενδυνάμωσης θετικών συναισθημάτων αλλά και ενδοατομικών καταστάσεων (πχ mindfulness, νοητικές συνήθειες κλπ.)